فهرست مطالب

Islamic Dental Association of IRAN - Volume:24 Issue: 1, 2012

Journal of Islamic Dental Association of IRAN
Volume:24 Issue: 1, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/01/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حجت الاسلام محمد سروش محلاتی صفحه 5
    برخی متدینان بر این باورند که می توان برای خدمت به دیانت از ابزارهای ضد اخلاق مانند «تهمت» به مخالفان استفاده کرد. این باور هر چند در سطح عده ای از «عوام» رواج دارد ولی ریشه در فتوای فقهی برخی علما دارد. آنها در استنباط های خود از یک روایت، تهمت زدن و نسبتهای دروغ را تجویز کرده اند.
    این مقاله با بررسی این روایت، به نقد این استنباط می پردازد و سپس به طرح این سوال می پردازد که با چنین نظریه ای جامعه دینی به چه سمت و سوئی می رود؟
    کلیدواژگان: تهمت - اخلاق - مصلحت، جامعه دینی، مخالفان
  • نصرت نوربخش، مریم خروشی*، سها شریف صفحه 10
    زمینه و هدف

    کاربرد ادهزیوهای سلف اچ با مراحل کمتر و آسانتر برای ترمیم دندانهای دائمی و شیری مرتبا رو به افزایش است. به همین دلیل هدف از انجام این مطالعه بررسی استحکام اتصال برشی کامپوزیت به مینای دندانهای دائمی و شیری با کاربرد دو نوع ادهزیو سلف اچ یک و دو مرحله ای در شرایط پری کاندیشنینگ با اسیدفسفریک و بدون آن می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه آزمایشگاهی، سطوح باکال 48 دندان مولر دائمی و 48 دندان مولر شیری جهت باند به مینا آماده سازی شدند. سپس نمونه ها جهت کاربرد دو ادهزیو سلف اچ Clearfill SE Bond(CSEB) و ACE All Bond SE(ABSE) به صورت تصادفی به دو گروه چهارتایی تقسیم شدند، (12= n). هر یک از ادهزیوها به ترتیب بر روی مینا و مینای اچ شده در گروه های متناظر دائمی و شیری بر اساس دستور کارخانه به کار رفته و کامپوزیت رزین بر روی آنها باند شد. پس از 24 ساعت نگهداری در دمای 37 درجه سانتی گراد و پانصد چرخه حرارتی، استحکام اتصال برشی تعیین گردید و نتایج با نرم افزار SPSS ویرایش 5/11 و با آزمونهای آماری Kruskal-Wallis و t-test در سطح اطمینان 95/0 مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار به دست آمده بر حسب مگاپاسکال در دندانهای دائمی برای ادهزیوهای CSEB و ABSE به ترتیب 96/7 ± 10/16 و 34/2 ± 49/8 و برای دندانهای شیری، 91/3 ± 08/16 و 20/3 ± 23/9 بود. پس از کاربرد اسیدفسفریک اعداد حاصله برای دو ادهزیو به ترتیب 13/7 ± 05/32 و 51/6 ± 39/31 در دندانهای دائمی و 74/10 ± 73/24 و 18/6 ± 70/21 در دندانهای شیری بود.

    نتیجه گیری

    در هر دو دندانهای دائمی و شیری، استحکام اتصال ادهزیو CSEB به طور قابل ملاحظه ای بیشتر از ABSE بود. همچنین اسید اچینگ سبب افزایش استحکام باند مینایی هردو ادهزیو مورد مطالعه شد.

    کلیدواژگان: استحکام اتصال - ادهزیوسلف اچ - اسید اچینگ - مینا، دندان دائمی، دندان شیری
  • صفورا صاحبی، محمدرضا نبوی زاده، فریبرز معظمی صفحه 18
    زمینه و هدف
    روش تراکم جانبی به عنوان یکی از متداولترین روش های پر کردن کانال ریشه می باشد در زمینه میزان نیروی لازم در نفوذ اسپیریدر و تاثیر آن بر روی کیفیت سیل آپیکالی در این تکنیک مطالعات محدودی صورت گرفته است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی آزمایشگاهی تاثیر سه نیروی اسپیریدر در تراکم جانبی گوتاپرکا بر روی سیل آپیکالی و بررسی اثر این نیروها بر روی شکستگی های ریشه می باشد.
    روش بررسی
    جهت انجام این مطالعه تجربی آزمایشگاهی 85 دندان پری مولر مندیبل تک کاناله انسان بدون انحنای شدید و یا شکستگی و ترک قابل مشاهده انتخاب شدند و برای همه کانال ها به روش Step back آماده سازی انجام شد. سپس به طور اتفاقی در سه گروه آزمایشی تقسیم گردیدند. هر گروه از دندانها بر روی یک مدل آکریلی و با استفاده از سه نیروی انتخابی (6/1 و سه و 5/4 کیلوگرم) با تکنیک تراکم جانبی پر شدند. پس از آن دندانها در زیر میکروسکوپ Zeiss با بزرگنمایی X6 از نظر وجود شکستگی مجددا مورد بررسی قرار گرفتند و پس از شفاف سازی دندانها حداکثر میزان ریزنشت آپیکالی در هر گروه توسط روش نفوذ دای بررسی شد. نتایج حاصله توسط تست های آماری Chi-square و Kruskal wallis با یکدیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    در گروه کنترل مثبت همه نمونه ها نفوذ رنگ را نشان دادند ولی در گروه کنترل منفی هیچ گونه نفوذ ماده رنگی مشاهده نگردید. میانگین نفوذ رنگ در گروه اول (فشار 6/1کیلوگرم) 344/0 میلی متر و در گروه دوم (فشار سه کیلوگرم) 153/0 میلی متر و در گروه سوم (فشار 5/4کیلوگرم) 376/0 میلی متر بود. نتایج نشان دادند که از نظر میزان ریزنشت گروه سه کیلوگرم به طور معنی داری نسبت به دو گروه دیگر ریزنشت کمتری و سیل آپیکالی بهتری را نشان داد. (05/0 P <) و بیشترین میزان شکستگی در گروه 5/4 کیلوگرم مشاهده شد که از لحاظ آماری نسبت به سایر گروه ها معنی دار بود. (05/0 P <)
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت سیل آپیکالی در درمان ریشه دندان، بهترین فشار مناسب اسپریدر در روش تراکم جانبی برای بهبود سیل آپیکالی در دندانهای پر مولر کیلوگرم سه است و فشار بیش از حد می تواند منجر به شکستگی های ریشه شود.
    کلیدواژگان: درمان ریشه، اسپیریدر، ریزنشت، تراکم جانبی، شکستگی ریشه
  • محمدرضا مالکی پور، فرزانه شیرانی، پروین میرزاکوچکی، زهرا فاضل کلباسی صفحه 25
    زمینه و هدف
    سفید کردن دندانها باعث کاهش میکروهاردنس مینا می گردد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات میکروهاردنس مینای سفید شده بعد از درمان با فلوراید و کازئین فسفوپپتید آمورفوس کلسیم فسفات (CPP-ACP) می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی شصت عدد دندان مولر سالم انسانی به شش گروه ده تایی تقسیم شدند. سطح اکلوزال صاف و با لاک ناخن پوشانده شد. در گروه های دوم، سوم و چهارم سفید کردن دندانها انجام شد. نمونه های گروه های اول و دوم به ترتیب به عنوان کنترل مثبت و منفی نمونه های گروه های سوم و پنجم تحت درمان با وارنیش سدیم فلوراید 5% و گروه های چهارم و ششم تحت درمان CPP-ACP قرار گرفتند. میکروهاردنس مینای زیر سطحی با فاصله حدود سیصد میکرون از سطح لیبیال و لینگوال هر دندان بر روی سطح اکلوزال محاسبه شد. آنالیز واریانس یک سویه و پس آزمون Tukey جهت تجزیه و تحلیل آماری داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    میکروهاردنس مینای سفید شده با اختلاف معنی داری از همه گروه ها پایینتر بود. در دندانهای سفید شده تحت درمان با ترکیبات فلوراید یا CPP-ACP، میکروهاردنس با اختلاف معنی داری نسبت به مینای سفید شده افزایش یافت. درمان با CPP-ACP و فلوراید تاثیری بر افزایش میکروهاردنس مینای سالم نداشت. به کارگیری CPP-ACP و فلوراید بر مینای سفید شده تفاوتی در افزایش میکروهاردنس مینا در مقایسه با یکدیگر نشان نداد.
    نتیجه گیری
    ترکیبات فلوراید و کازئین فسفوپپتید آمورفوس کلسیم فسفات باعث افزایش میکروهاردنس مینای سفید شده می شوند.
    کلیدواژگان: مینا، سفید کردن، میکروهاردنس، کازئین فسفوپپتید آمورفوس کلسیم فسفات، وارنیش فلوراید
  • رامین مشرف، پیروز گیوه چیان صفحه 31
    زمینه و هدف
    یکی از عوامل مهم در افزایش استحکام خمشی رستوریشن های غیرمستقیم کامپوزیتی، جهت، میزان و شکل هندسی (Geometry) فیبرها می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر قرار دادن فیبرها در موقعیتها و جهات گوناگون بر استحکام خمشی نمونه های کامپوزیتی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، پنج گروه هشت تایی از یک نوع کامپوزیت غیرمستقیم به وسیله فیبرهای تقویت کننده آغشته در موقعیتها و جهات گوناگون در نمونه هایی به شکل مکعب مستطیل و به ابعاد 25×3×3 میلی متر ساخته شدند. یک گروه نیز به عنوان گروه شاهد و بدون فیبر در نظر گرفته شد. پس از نگهداری نمونه ها، به مدت یک هفته در آب مقطر 37 درجه، نمونه ها تحت سرعت یک میلی متر در دقیقه مورد آزمون خمش سه نقطه ای قرار گرفتند و اطلاعات حاصله توسط آزمون آماری Kruskal-Wallis و Mann-Whitney در سطح اطمینان 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین استحکام خمشی نمونه ها در شش گروه مورد بررسی تفاوت معنی داری با هم داشتند (005/0 p1 = و001/0 p2 <). حداقل استحکام خمشی اولیه و نهایی مربوط به گروه شاهد بود اما حداکثر استحکام خمشی اولیه با گذاشتن فیبر در نواحی تحت کشش (2/76 مگاپاسگال) و حداکثر استحکام خمشی نهایی مربوط به گذاشتن فیبر در وسط به صورت افقی (9/173 مگاپاسگال) بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس شرایط آزمایشگاهی این بررسی موقعیت و جهت قرار دادن فیبرها بر استحکام خمشی نمونه های کامپوزیتی تقویت شده با فیبر تاثیر داشت و موثرترین حالت قرارگیری فیبرها در سمت تحت کشش نمونه ها بود.
    کلیدواژگان: رزین های کامپوزیتی، استحکام خمشی، فیبر، خمش
  • سارا توسلی حجتی، رزا حقگو، مجید مهران، انوشه نیکتاش صفحه 39
    زمینه و هدف
    ترکیبات مختلف فلوراید اثرات متفاوتی در پیشگیری از پوسیدگی دندانی دارند. این مطالعه به منظور بررسی آزمایشگاهی اثر فلوراید موضعی ژل APF خارجی و ایرانی و وارنیش فلوراید بر پیشگیری از روند دمینرالیزاسیون مینای دندانهای دائمی انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی شصت دندان پرمولار سالم به صورت تصادفی به چهار گروه 15تایی تقسیم شدند: گروه کنترل به طور هفتگی با آب یونیزه شسته شدند. گروه ژل هفتگی (کیمیا) به مدت دو دقیقه به طور هفتگی در تماس با ژل فلوراید 23/1% بودند. گروه ژل هفتگی (سلطان) به مدت شصت ثانیه به طور هفتگی در تماس با ژل فلوراید 23/1%بودند. گروه وارنیش فلوراید هفتگی (سلطان) که هفته ای یک بار در تماس با وارنیش Durashield، 26/2% بودند. بعد از فلورایدتراپی نمونه ها به مدت شش ساعت در محلول دمینرالیزاسیون (3/4 = pH) و به مدت 17 ساعت در محلول رمینرالیزاسیون (7 = pH) قرار گرفتند. این سیکل به مدت سه هفته (21 روز) تکرار گردید، سپس نمونه ها در جهت باکولینگوالی برش داده شدند و به وسیله میکروسکوپ نوری پلاریزه بررسی شدند. عمق دمینرالیزاسیون از عمیقترین نقطه ضایعه تا سطح اندازه گیری شد. آنالیز آماری با استفاده از آزمون kruskal- wallis با سطح اطمینان 05/0 انجام شد و آزمون Dunn test برای مقایسه دو به دو گروه ها استفاده گردید.
    یافته ها
    گروه کنترل عمیقترین ضایعات را با میانگین 37 ± 140میکرومتر و گروه وارنیش فلوراید کم عمقترین ضایعات را با میانگین 37+-60 میکرومتر و با درصد کاهش 3/75% نسبت به گروه کنترل نشان داد. اگر چه تفاوت عمق ضایعه بین گروه کنترل و گروه های فلوراید از نظر آماری معنادار بود. تفاوت بین گروه های فلوراید در مقایسه دو به دو معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    اثر ژل APF و وارنیش فلوراید در جلوگیری از دمینرالیزاسیون مینای دندان دائمی در شرایط آزمایشگاهی مشابه است.
    کلیدواژگان: ژل APF، وارنیش فلوراید، دمینرالیزاسیون، مینا
  • فرید زایری، کاظم ناصری نژاد، علیرضا اکبرزاده باغبان، حسن تراب زاده، مسعود صالحی صفحه 47
    زمینه و هدف
    امروزه استفاده از کامپوزیت ها به دلایلی مانند زیبایی با توجه به همرنگ بودن آن با دندان مورد توجه قرار گرفته است. یکی از خواص فیزیکی کامپوزیت ها جذب آب و انبساط آبی کامپوزیت است. کامپوزیت در اثر جذب آب ممکن است کارآیی خود را به عنوان یک ماده ترمیمی از دست دهد. هدف از این مطالعه مقایسه آزمایشگاهی انبساط آبی سه نوع کامپوزیت بابیس رزینی مختلف می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، برای بررسی عوامل موثر بر انبساط آبی کامپوزیت ها از سه کامپوزیت مختلف (Z250، P90 و Kalore) استفاده شده است. این کامپوزیت ها در دو محیط آب مقطر و بزاق طبیعی دهان به مدت سه ماه قرار گرفته و طول آنها هیجده بار در فواصل زمانی معین اندازه گیری شده است. برای تحلیل آماری داده ها از روش آماری مدل بندی حاشیه ای (که در آن همبستگی بین داده های پاسخ در مدل وارد می شود) استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نوع کامپوزیت تاثیر آماری معنی داری بر انبساط آبی کامپوزیت دارد (05/0 < P)، به طوری که کامپوزیت Z250 دارای کمترین و کامپوزیت P90 دارای بیشترین انبساط آبی است. همچنین زمان به عنوان یک متغیر مستقل بر انبساط آبی کامپوزیت تاثیر معنی داری داشته است. (05/0 < P)، از سوی دیگر، محیط نگهداری در انبساط آبی کامپوزیت ها اثر آماری معنی داری نداشته است. (05/0 > P)
    نتیجه گیری
    به طور کلی، نتایج بیانگر این است که نوع کامپوزیت و گذشت زمان اثر آماری معنی داری بر انبساط آبی دارد. بنابراین بهتر است از کامپوزیت هایی که انبساط آبی کمتری دارند (از قبیل Z250) جهت ترمیم دندان بیماران استفاده شود.
    کلیدواژگان: کامپوزیت های رزینی، انبساط آبی، مطالعات طولی
  • احسان حکمتیان، الهام شادمهر، غلامرضا اصغری صفحه 56
    چکیده
    زمینه و هدف
    تهوع یکی از شایعترین مشکلات دندانپزشکی است. مطالعات انجام شده برای کاهش این واکنش فرآیندی وقت گیر و کم اثر می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر میوه سنجد به فرم قرص مکیدنی (Lozenge) در کاهش تهوع می باشد.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور نمونه گیری به شیوه غیر احتمالی آسان و از بین بیماران مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی اصفهان انتخاب شدند. 84 بیمار به تعداد مساوی در دو گروه شاهد و مورد قرار گرفتند. عصاره گیاه شکل دارویی لازنج تهیه گردید و به همراه دارونما به بیماران داده شد. قبل و بعد از مداخله شدت وجود یا عدم وجود تهوع برای هر بیمار در ناحیه کام نرم و لوزه حلقی به کمک تحریک با آبسلانگ اندازه گیری گردید. داده ها در SPSS ویرایش 11 وارد شدند و توسط آزمونهای آماری Chi-square، t-test و Mc Nemar مورد آنالیز آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    پس از انجام مداخله در گروه مورد کاهش قابل توجه در تهوع در هر دو ناحیه کام نرم (001/0 P <) و لوزه حلقی (001/0 P <) مشاهده شد. در گروه شاهد کاهش تهوع در هیچ یک از نواحی کام نرم و لوزه حلقی معنی دار نبود (9/0 P =). کاهش تهوع در دو ناحیه کام نرم و لوزه حلقی در گروه شاهد و مورد تفاوت معنی دار آماری داشتند (001/0 P <).
    نتیجه گیری
    عصاره سنجد به طور چشمگیری باعث کاهش تهوع می شود و می تواند در اکثر اقدامات بالینی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: رفلکس گگ - لازنج - سنجد، دندانپزشکی
  • ساندرا مهرعلی زاده، دنیا صدری، سعید نعمتی، سوده ساریخانی، آرش ظفرفاضلی صفحه 62
    زمینه و هدف
    تشخیص ضایعات اولیه اکلوزال نسبت به ضایعاتی که سطوح پروگسیمال و مسطح را درگیر می کند دشوارتراست. پوسیدگی های سطح اکلوزال بایستی با روش های غیر تهاجمی تشخیص داده شوند. آنالیزهای رادیوگرافیک سطوح اکلوزال در مقایسه با مشاهده بالینی دو برابر حساسیت تشخیصی بیشتری را نشان می دهد، با این وجود در مورد قدرت تشخیص پوسیدگی توسط رادیوگرافی دیجیتال و همچنین تاثیر قدرت بزرگنمایی درتشخیص ضایعات اختلاف نظر است. به همین جهت هدف از این مطالعه بررسی قدرت گزینه نرم افزاری zoom رادیوگرافی دیجیتال در تشخیص پوسیدگی های اکلوزال عاجی در مقایسه با رادیوگرافی دیجیتال اصلی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی، 86 دندان پرمولر انسانی خارج شده که از نظر بالینی فاقد پوسیدگی بود انتخاب و به صورت جداگانه در شرایط استاندارد توسط دستگاه رادیوگرافی دیجیتال داخل دهانی Cygnus Ritter رادیوگرافی شد و تصویر دیجیتال مربوطه در حافظه دستگاه ذخیره گردید پس از آن تصاویر یک بار به صورت معمول و بار دیگر با تاثیر zoom توسط چهار متخصص رادیولوژی فک و صورت مورد مشاهده قرار گرفت، برشهای هیستولوژیک (به ضخامت 5- 6 میکرون) و تهیه لام برای هر نمونه به عنوان Gold standard صورت گرفت و توسط متخصص آسیب شناس فک و دهان مشاهده و وجود یا عدم پوسیدگی عاجی تشخیص داده شد سپس یافته های حاصله توسط آزمون نسبتها مورد تحلیلهای آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس آنالیزآماری داده ها، میزان حساسیت به دست آمده در روش اصلی 54 معادل 7/39%، ویژگی، 137 برابر با 9/65%، ppv: ارزش پیش بینی مثبت، 148 معادل 2/43%، npv: ارزش پیش بینی منفی، 215 برابر 6/62% و دقت، 191 معادل 5/55% و در روش Zoom میزان حساسیت، 71 برابر با 2/52% ویژگی، 143 معادل 8/68%، ppv، 179 برابر 2/52%، npv، 236 معادل 8/68% و دقت، 214 برابر 2/62% محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    میزان حساسیت تشخیصی ارزش پیش بینی مثبت و ارزش پیش بینی منفی و دقت در تصاویر با تاثیر گزینه نرم افزاری Zoom از نظر آماری به طور معناداری بالاتر از تصاوی ر اصلی است. اما اختلاف آماری معناداری در ویژگی این دو تصویر مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: بزرگنمایی، پروسسینگ، پوسیدگی عاجی، رادیوگرافی دیجیتال
  • سیدمحسن هاشمی نیا، بهناز برکتین، علی اخوان، سمیه وزیری صفحه 69
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت میزان تراکم گوتا پرکا در مهر و موم کانال و موفقیت نهایی درمان ریشه، مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه ای استفاده از اسپریدرهای Ni-Ti و استینلس استیل (S-S) بر وزن گوتاپرکای داخل کانال طراحی گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه مداخله ای آزمایشگاهی از چهل بلوک رزینی با انحنای چهل درجه (گروه 1 و 2) و چهل بلوک رزینی با انحنای ده درجه (گروه 3 و 4) استفاده شد. هر کدام از گروه ها پس از پاکسازی و شکل دهی توسط فایل روتاری Flexmaster توزین شدند. سپس بلوک های رزینی گروه 1 و 3 توسط گوتاپرکا با اسپریدر نیکل تیتانیوم (Ni-Ti)، گروه های 2 و 4 توسط گوتاپرکا و با اسپریدر استینلس استیل (S-S)، به روش فشردن جانبی پر شدند. پس از این مرحله، بلوک ها برای مرتبه دوم توزین شده و اختلاف جرم آنها با مرحله اول به عنوان وزن گوتا در نظر گرفته شد. در پایان داده ها با کمک نرم افزار SPSS و توسط آزمون ANOVA دو طرفه مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    آنالیز داده ها نشان داد بین اختلاف میانگین وزن (گروه 1=039/0،گروه 2=042/0،گروه 3=040/0 وگروه 4=037/0)هیچ کدام از چهار گروه مورد مطالعه تفاوت معنی داری وجود ندارد. ضمنا اثر انحنای کانال، نوع اسپریدر مورد مطالعه و همچنین اثر متقابل این دو نیز معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که نوع اسپریدر (Ni-Ti یا S-S) صرف نظر از میزان انحنای کانال ریشه، تاثیری بر وزن گوتا پرکای پرکردگی ریشه ندارد.
    کلیدواژگان: تراکم گوتا پرکا - پر کردن کانال - تکنیک فشردن جانبی - اسپریدر استینلس استیل (s، s)، اسپریدر نیکل، تیتانیوم (Ni، Ti)
  • زهرا جابری انصاری، کیوان ساعتی * صفحه 76
    زمینه و هدف

    تعیین رنگ نقش به سزایی در موفقیت درمانهای زیبایی دارد. رنگ دندان غیر از چشم می تواند توسط طیف نما (Spectrophotometer)، رنگ سنج (Colorimeter) و یا دوربین دیجیتالی تعیین شود. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی کمی رنگ دندانهای افراد 20- 30 ساله مراجعه کننده به مراکز دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی – تحلیلی است که با جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه بود. روی هزار و پنجاه فرد مراجعه کننده 20-30 ساله شامل 549 زن و 501 مرد به مراکز دندانپزشکی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، که از دخانیات استفاده نمی کردند، انجام گرفت. با استفاده از کنار زننده لبها (Retractor)، در شرایط نوری یکسان و شرایط فاصله ای و زاویه ای یکسان از دندانهای قدامی بالای افراد مورد نظر (سانترال چپ)، با دوربین دیجیتالی (Canon G9) عکس گرفته شد. این عکسها با کمک نرم افزار فتوشاپ (Adobe Photoshop CS5) بررسی گردید و رنگ میانی دندان از دیدگاه L*a*b* مورد مطالعه قرار گرفت. به همین ترتیب در شرایط نوری، فاصله ای و زاویه ای فوق از یکایک نمونه رنگهای ویتاکلاسیک در زمینه خنثی عکسبرداری شده و این عکسها نیز با کمک نرم افزار فتوشاپ بررسی شدند و میانگین b*، a* و L* برای میانی هر نمونه تعیین گردید. پس از محاسبه ∆E* برای هر فرد و یکایک نمونه های ویتا کوچکترین میزان ∆E* به عنوان رنگ مناسب آن فرد انتخاب شد. در انتها تاثیر مصرف نوشیدنی های رنگی در افراد مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    شایعترین موارد مشاهده به ترتیب A3.5 (85/16%)، A3 (85/14%)، B1 (8/9%) و B2 (8/9%) بودند. میانگین L* در افراد غیر سیگاری که نوشیدنی های رنگی بیش از دو بار در روز مصرف می کردند در مقایسه با افرادی که از این نوشیدنی ها استفاده نمی کردند پایینتر بود. میانگین a* و b* این گروه بالاتر از گروه مقابل بود.

    نتیجه گیری

    شایعترین رنگهای مشاهده به ترتیب A3.5، A3، B1 و B2 بودند. استفاده از روش عکسبرداری دیجیتالی و بررسی عکسها با نرم افزارهای کامپیوتری برای تعیین رنگ دندان، تکنیک نسبتا ساده و ارزان و در عین حال حساسی می باشد.

    کلیدواژگان: طیف سنجی، رنگ سنجی، عکسبرداری دندانی
|
  • Nosrat Nourbakhsh, Maryam Khoroushi, Soha Sharif Page 10
    Background And Aim

    There are some studies that strongly recommend acid-conditioning before applying the self-etch adhesives. The aim of this in vitro study was to compare the shear bond strength (SBS) of two self-etch adhesives to the enamel of primary and permanent teeth with acid preconditioning.

    Materials And Methods

    The buccal surfaces of 48 permanent molars and 48 primary molar teeth were prepared for bonding of the adhesives to the enamel. Then the samples were randomly divided into eight groups, each containing 12. According to the manufacturers’ instructions, Clearfil SE Bond (CSEB) and ACE All Bond SE (ABSE) self-etch adhesives were applied on the enamel and the etched enamel of both permanent and primary teeth and bonded with composite resin. After 24 hours of storage in 37˚C and 500 rounds of thermocycling, the specimens were tested in a shear at a crosshead speed of 1.0 mm/min. The results were statistically analysed using SPSS 11.5 with Kruskal-Wallis and t-test at a significance level of 0.05.

    Results

    The mean±SD in permanent enamels using CSEB and ABSE were 16.10±7.6 and 8.49±2.34 MPa, respectively. The same data for the deciduous enamels were 16.08±3.91 and 9.23±3.20 MPa, respectively. After acid etching, SBS for permanent enamel using CSEB and ABSE were 32.05±7.13 and 31.39±6.51 MPa, respectively. The same data for deciduous enamels were 24.73±10.74 and 21.70±6.18 MPa, respectively.

    Conclusion

    The bond strength of CSEB was significantly higher than ABSE adhesive in both primary and permanent teeth. In addition, acid etching leads to increase in the enamel bond strength of both studied adhesives.

  • Safora Sahebi, Mohammad Reza Nabavizade, Fariborz Moazami Page 18
    Background And Aim
    Lateral condensation technique is one of the most frequently used techniques for root canal obturation. There were few studies in order to determine the needed force for spreader penetration and its effect on apical seal. The purpose of this study was the in vitro evaluation of the effect of three spreader forces using the lateral condensation technique and the effect of these forces on root fractures.
    Materials And Methods
    Eighty-five human mandibular premolar single rooted teeth without severe curvature and visible fractures were chosen and randomly divided into three groups. Each group of teeth were obturated on an acrylic model using three forces (1.6, 3 and 4.5 kg) with the lateral condensation technique. The teeth were observed under the stereomicroscope × 6 again for any fracture line following clearing of the teeth and the maximum dye leakage penetration was measured for each tooth. The data were analyzed by using chi-square and Kruskal-Wallis statistical tests.
    Results
    All samples in the positive control group showed dye leakage but in the negative control group no sample showed any leakage. The mean dye penetration for the first (1.6 kg), second (3kg) and third (4.5 kg) groups was 0.344 mm, 0.153 mm and 0.746 mm, respectively. The 3kg force for lateral condensation technique produced a significantly better apical seal and less leakage in comparison with the other groups (P<0.05) and more fractures were observed with 4.5kg force (P<0.05).
    Conclusion
    The best force for lateral condensation in premolar teeth was 3kg and more pressure could produce more fracture.
  • Mohammad Reza Maleki-Pour, Farzaneh Shirani, Parvin Mirzakoochaki, Zahra Fazel Kalbasi Page 25
    Background And Aim
    Tooth bleaching decreases enamel microhardness. The aim of this study was to evaluate the changes in microhardness of bleached enamel after applying fluoride and CPP-ACP (casein phosphopeptide –amorphous calcium phosphate).
    Materials And Methods
    In this experimental study, sixty extracted human molars were divided into six groups (ten each). The flatted occlusal surface was covered with nail varnish. In the second, third and fourth groups, tooth bleaching was performed. The first and second groups were positive and negative control groups. In the third and fifth groups, the specimens were covered with sodium fluoride varnish and the fourth and sixth groups underwent CPP-ACP therapy. Subsurface enamel microhardness was determined on the occlusal surface with 300 micron distance from the buccal or lingual surface. One way ANOVA and Tukey post hoc were used for statistical analysis.
    Results
    Microhardness of bleached enamel was significantly lower than the other groups. The teeth treated by fluoride agent or CPP-ACP after bleaching had a significant increase in their microhardness in contrast with the bleached enamel. CPP-ACP and fluoride treatment had no significant effect on sound enamel microhardness. Although using CPP-ACP and fluoride increases the enamel microhardness, there was no significant differences between them.
    Conclusion
    Fluoride and CPP-ACP components increase bleached enamel microhardness.
  • Ramin Mosharraf, Pirooz Givechian Page 31
    Background And Aim
    One of the most important factors for increasing flexural strength of fiber-reinforced composite (FRC) restorations is the orientation, volume and geometry of reinforcement fibers. The aim of this study was to determine the effect of fiber position and orientation on the flexural strength of FRC specimens.
    Materials And Methods
    In this experimental-laboratory study, five groups (N=8) of test specimens made of one indirect composite were reinforced with pre-impregnated fibers in different positions, orientations or geometry into the rectangle cube specimens (3×3×25mm3). The control group did not contain fiber reinforcement. The test specimens were stored in distilled water for 1 week at 37 ° C before testing in a three-point loading test with 1mm/min cross head speed. Data were statistically analyzed at 0.05 significance level with Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests.
    Results
    The mean flexural strength of six experimental groups had significant differences (p1=0.005 and p2 < 0.001). The control group showed the lowest initial and final values. The maximum initial flexural strength was seen in the tension group (76.2 MPa) and the maximum final flexural strength was seen in the middle horizontal group (173.9 MPa).
    Conclusion
    Within the limitations of this study, it may be concluded that the position and orientation of the fibers influenced the flexural strength of the fiber-reinforced composites and the most effective position of the fibers was tension side reinforcement.
  • Sara Tavassoli-Hojjati, Roza Haghgoo, Majid Mehran, Anoosheh Niktash Page 39
    Background And Aim
    Fluoride has an important role in the prevention of caries. This study assessed the efficacy of three types of topical fluoride: fluoride varnish, APF gel (sultan), APF gel (Kimia) in protecting the enamel from demineralization in an in vitro environment.
    Materials And Methods
    Sixty human caries-free premolars where randomly assigned into four groups of 15 specimens. The control group was washed with deionized/distilled water. Weekly gel (Kimia) was treated with APF gel (1/23%) for 2 minutes weekly, weekly gel (Sultan) was treated with APF gel (1/23%) for 60 seconds weekly, weekly varnish fluoride was treated with Durashield (2/26%). Specimens were then placed in a cycle of demineralization (pH= 4.3) for 6 hours and remineralization (pH= 7) for 17 hours. This pH- cycle was repeated for 3 weeks (21days). The teeth were sectioned buccolingually and evaluated under polarized light microscope. Then the depth of each lesion was measured from the deepest demineralization point of the lesion. The data were analyzed using Kruskal-Wallis and Dunn test for pairwise comparison.
    Results
    The control group had the deepest lesions (mean depth, 140±37micrometer). The varnish group had the shallowest lesions (mean depth, 60±37 micrometer) with a 75.3% reduction percent. However, there was no significant difference in the depth of demineralization between all fluoride treated groups. The difference between fluoride groups and the control group were significant.
    Conclusion
    Treatment of the enamel of permanent teeth with various topical fluorides significantly inhibited demineralization, but there was no significant difference between varnish or gel application.
  • Farid Zayeri, Kazem Naserinejad, Alireza Akbarzadeh-Baghban, Hasan Torabzadeh, Masoud Salehi Page 47
    Background And Aim
    These days dental composites are very popular because they look good and are similar to human teeth regarding color. Hygroscopic expansion is one of the physical properties of dental composites. A dental composite may lose its efficiency as a restoration material because of water absorption. The objective of this study was to compare the hygroscopic expansion of three dental composites.
    Materials And Methods
    In this experimental study, to assess the effective factors of hygroscopic expansion, we used three different dental composites (Kalore, P90 and Z250). The length of these composites in water and saliva were measured eighteen times in a three-month period. We used the marginal modeling technique, in which the correlation between response data can be included for analysis.
    Results
    The results of marginal modeling showed that the type of composite is significantly related to hygroscopic expansion (P<0.05); demonstrating the highest hygroscopic expansion for P90 and the lowest for Z250. In addition, time as an independent variable had a statistically significant effect on hygroscopic expansion (P<0.05). However, we found no significant difference between the hygroscopic expansion of saliva and water (P>0.05).
    Conclusion
    Overall, our findings showed that hygroscopic expansion is significantly related to the type of composite and time. Therefore, we should utilize the composites with lower hygroscopic expansion (such as Z250) for filling the patients’ teeth.
  • Ehsan Hekmatian, Elham Shadmehr, Gholamreza Asghari Page 56
    Background And Aim
    Gag reflex is one of the most common problems in dental treatment. All researches performed to reduce or eliminate this reflex were not effective or were time-consuming. The aim of this study was to evaluate the use of Elaeagnus Angustifolia lozenge in controlling gag reflex during dental treatment.
    Materials And Methods
    This study was a randomized double blind controlled trial with convenient sampling on 84 patients that were candidates for radiographic procedures in the School of Dentistry, Isfahan University of Medical Sciences. The cases were randomly divided into two groups of case and control. The case group used Elaeagnus Angustifolia L extracts and the control group used placebo. Fruit extract was formed into lozenge. Before and after intervention, the gag reflex was evaluated by stimulation of the soft palate and pharyngeal tonsils. Data analysis and comparison was performed with SPSS 11 software and Chi-square, McNamara and t tests.
    Results
    The gag reflex significantly decreased in the soft palate region (p<0.001) and pharyngeal tonsils (p<0.001) in the intervention group. In the placebo group, decrease of gag reflex was not significant in any of these locations (p=0.9). The decrease in gag reflex in the soft palate and the pharyngeal tonsils in the case and control groups before and after the intervention showed statistically significant differences (P<0.01).
    Conclusion
    Elaeagnus Angustifolia L. extracts seem to be an effective method to control gag reflex during dental treatment. It may be a confident method to use on dental procedures, especially radiographic procedures.
  • Sandra Mehr-Alizadeh, Donya Sadri, Saeid Nemati, Soodeh Sarikhani, Arash Zafarfazeli Page 62
    Background And Aim
    The purpose of this study was to evaluate the diagnostic precision of zoom option of Cygnus Ritter CCD intraoral digital sensor compared to original digital radiography in the detection of occlusal dentinal caries.
    Materials And Methods
    Eighty-six extracted premolars with no apparent clinical caries were selected. Two methods were used for radiography; namely, digital radiography using a Cygnus Ritter CCD sensor and then zoom option was applied to the original radiographs. Four maxillofacial radiologists observed the original digital and the same radiographs with zoom option to detect occlusal dentinal caries subsequently recording it in a five-grade scale. Microscopic sections evaluated by a pathologist were used as the gold standard for caries detection. The data were analyzed with a proportion test and processed with SPSS maxillofacial 14 soft ware.
    Results
    Statistical analysis showed a sensitivity of 52.2% (71) (CI: 95 %) for zoom option in the detection of occlusal dentinal caries (P<0.05). The specificity was shown as 68.8% (143) (P>0.05). The ppv was calculated as 52.2% (179) (P<0/.05) and npv as 68.8% (236) (P<0.05) and the accuracy was 62.2% (214) (P<0.05).
    Conclusion
    The zoom option of Cygnus Ritter CCD sensor showed a significantly higher diagnostic sensitivity, ppv, npv and accuracy compared to original digital radiographs, but the zoom option of that sensor did not show a significantly higher diagnostic specificity compared to original digital radiographs.
  • Mohsen Hasheminia, Behnaz Barekatain, Ali Akhavan, Somayeh Vaziri Page 69
    Background And Aim
    The density of Gutta-percha is an important factor in canal seal and root canal treatment success. So, the present study intended to compare the effect of Ni-Ti and S-S spreaders on the intracanal Gutta-percha weight.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 40 simulated canals with 40 degree curvature (group 1 and 2) and 40 simulated canals with 10 degree curves (group 3 and 4) were used. Each block was weighted after cleaning and shaping using Flexmaster rotary instruments. Group 1 and 3 blocks were obturated using Ni-Ti spreaders, while group 2 and 4 blocks were obturated using stainless steel spreaders with Gutta-percha. The simulated canals were again weighted and the difference of the two measurements was calculated as the Gutta-percha weight. The results were analyzed using SPSS software and 2-way ANOVA tests.
    Results
    The analysis showed that there was no significant difference between the four experimental groups. In addition, the effect of the canal curvature, spreader type and the interaction of the variables was not statistically significant.
    Conclusion
    The current study showed that different spreader types (Ni-Ti or S-S) do not affect the Gutta-percha weight of the root canal obturation.
  • Zahra Jaberi-Ansari, Keivan Saati Page 76
    Background And Aim

    Tooth color assessing is very important in esthetic dentistry. The aim of this article was to study tooth color prevalence of 20-30-year-old patients and also presentation of a simple method for color assessment.

    Materials And Methods

    One thousand fifty nonsmoker volunteers (501 men). In a light, distance and angle constant condition the left maxillary incisors were photographed with a digital camera (Canon G9) using a retractor. The pictures were studied with Adobe Photoshop CS5 software. The color of the middle 1/9 of the tooth was measured in L*a*b* system. In the exact above condition vita pan classical shade guide was photographed in direction of neutral background. These pictures were studied with Adobe Photoshop CS5 and L*a*b* average was measured for the middle 1/9 of each sample. After measurement of ∆E* for each person and vita pan classical shade guide, minimum ∆E* was chosen for each tooth as the color of that tooth. Finally, the effect of colored liquid drinks was assessed.

    Results

    The most popular findings were A3.5 (16.85%) A3 (14.85%) and B1, B2 (9.8%). The results of this study showed that the L* average in nonsmokers who drank colored liquids more than twice a day in comparison to noncolored liquid users was lower. The a* and b* average in this group was higher than noncolored liquid users.

    Conclusion

    The most common findings were A3.5 (16.85%) A3 (14.85%) B1, B2 (9. 8%). Tooth color assessment with a digital camera and computerized study is simple and cheap but very sensitive.